Мінекономіки розробило проєкт урядової постанови про підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на деякі види алкогольних напоїв. Відповідний проєкт винесено на обговорення на сайті міністерства.
Необхідність підвищення цін пояснюється, зокрема, змінами, що відбулися в соціально-економічній та податковій сферах, зокрема, зростання видаткової складової цін (сировина, комплектувальні, енергоносії, витрати на оплату праці тощо); зміною з 1 березня 2022 року ставок акцизного податку на алкогольні напої. Джерело.
“Розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам господарюючих суб’єктів на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування”, – наголошується у пояснювальній записці до документа.
У проєкті запропоновано підвищити розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв:
-на горілку та лікеро-горілчані вироби підвищити – на 13%,
-на віскі, ром і джин- на 25%, -на коньяк (бренді) – на 11-12%.
-на виноробну продукцію, зокрема, звичайні (неігристі) вина – на 62%;
-на сидр, пері, вина, вермути та інші зброджені напої (зокрема, суміші зі зброджених напоїв і суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% об’ємних одиниць етилового спирту,
-на 61-71%; -на вина ігристі та газовані винні напої
-на 28%. -на виноробну продукцію (окрім сидру та перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, отриманих винятково внаслідок натурального бродіння фруктових, ягідних і фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більш як 8,5% об’ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу Tetra-Pak та Bag in box – буде визначатися як похідна від затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію в скляній тарі із коефіцієнтом 0,85.
Зазначається, що розмір мінімальних цін обраховувався за планованими показниками 2023 року, визначеними за звітними даними учасників ринку.
За матеріалами інтернет-ресурсів підготувала Оксана Картельян, Місто 24